Nerudný dědek

22. 02. 2012 16:17:18
„Ten spratek od sousedů mě zase nepozdravil,“ řekl děda sotva vkročil do dveří. Dosedl ztěžka na židli, hůl letěla do kouta. „A nepozdravil ani starou Marešovou!”

foto: Moda.cz

„A jejej,“ řekl pubertální vnuk, který se zrovna chystal na fotbal. „Že se na to, dědo, nevykašleš! Říkám ti pořád, že dneska je jiná doba. Vždyť lidi v paneláku se sotva znají...“

“Ale slepí snad nejsou! Dámu a starého člověka snad ještě vidí!”

“Ale no jo. Raduj se z toho, že já zdravím tak, jak jsi mne to naučil. Pěkně nahlas a třeba i několikrát denně,” usmál se kluk na dědu.

“Aspoň že to,“ zamumlal děda pod fousy. „Však to taky dalo cepování, vzpomínáš? Holt jsem ze staré školy. Za našich mladých let nepozdravit souseda, tak by nás ztrestal na místě. A nikoho z dětí by tenkrát nenapadlo si jít domů stěžovat. To jsme si mohli být jistí, že bysme dostali ještě přidáno. A dneska?“

Kluk se přestal oblékat. Věděl, že se děda potřebuje vypovídat. „Tak mi o tom, dědo, vypravuj jaké to tenkrát bylo.” Znal už omleté dědovo vyprávění. Klidně by mu mohl napovídat. Ale proč člověku, který mu věnoval tolik času, neudělat radost?

Rozhostilo se ticho. Chvíli to vypadalo, že děda tu zlost jen tak neskousne. Skousl.

„Jo, jo, byly to moc krásné časy,“ začal zvolna „Sousedé se scházeli po večerech na lavičce pod střemchou u našeho baráčku. Probírali tam radosti i strasti, radili se co dělat, jak komu pomoci. My, děti, jsme se držely v doslechu, protože často jsme přišly na přetřes a bylo dobré vědět, co se na nás ví, co ne a jaké záměry s námi rodiče mají“ . Děda se zahleděl do dáli. Kluk ten pohled znal. Jistě se vidí, jak jako dítě nosil z rybníka kachnám okřehek - lupení, který měly tak rády, sekal králíkům trávu, sušil seno, ze šrotu šoulal husám šišky, natloukal kamna - piliňáky. A taky jak musel doma pomáhat...

„A taky jsme museli doma pomáhat, i kdyby na sůl nebylo!“ Kluk se rozesmál. Ze zkušenosti věděl, že bude následovat povídání o tom, jaká dříve byla úcta k rodičů, prarodičům a vůbec a skončí to dědovým postesknutím, proč jen se musel „takové doby“ dožít.

A tak seděli ti dva, každý jakoby z jiného světa. Jeden zahleděný v čase zpátky do svého krásného mládí, druhý zase se spoustou plánů do dnešního báječného světa. A aniž si to kdy řekli, měli se rádi. Vždycky to věděli...

Napsáno pro MěstoŽen

Autor: Libuše Čiháková | středa 22.2.2012 16:17 | karma článku: 24.37 | přečteno: 2340x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2062 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 966 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1603
Locations of visitors to this page free counters Vydané knihy: Indiskrétnosti, Páchám dobro, Moje zvěř,já a ti druzí, k dostání v Nakladatelství Mezera (i v internetové podobě) a na adrese 3lipy@seznam.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...